Waarom een airconditioner?

Bij veel mensen staat een airconditioner bekend als een apparaat met een doel namelijk: het koelen en op temperatuur houden van een ruimte. Dit is ook niet zo gek, omdat het gros van de mensen de airconditioner alleen gebruikt in een warme periode. Echter heeft een airconditioner meerdere functionaliteiten waarvan vele mensen zich niet van bewust is. Alle functionaliteiten van een airconditioner worden hieronder voor u opgesomd en uitgelegd.

Koelen & verwarmen

Met een airconditioner kan een ruimte zowel gekoeld als verwarmd worden. Bij het koelen van een ruimte wordt de warme lucht uit een ruimte onttrokken en wordt er koude lucht ingeblazen. Bij het verwarmen gebeurd precies het omgekeerde en wordt de koude lucht onttrokken uit een ruimte en wordt er warme lucht ingeblazen. Dit gebeurd allemaal doormiddel van een natuurkundige verschijnselen namelijk verdamping en condensatie van het koudemiddel.

Doordat een airconditioner een lucht/lucht warmtepomp is kan deze snel, makkelijk en effectief zijn. Want een lucht/lucht warmtepomp heeft het voordeel dat deze lucht blaast, waardoor dit systeem instaat is om een ruimte snel te verwarmen of te koelen. Tevens kan u doormiddel van een multi-split unit verschillende ruimtes separaat verwarmen of koelen. Doordat er in elke binnen-unit een thermostaat zit die doormiddel van een app en infrarood bediening bedient kan worden. Er kan alleen bij een multi-split unit gekozen worden of dat u verwarmt of koelt. Er kan bijvoorbeeld niet met de ene binnen unit koelen en met de andere binnen unit verwarmen. De buiten unit kan er alleen voorzorgen dat er verwarmt of gekoeld word en niet allebei.

Energiezuinig

Het grootste gedeelte van de energie die een airconditioner verbruikt. Wordt gebruikt om het koudemiddel door de leidingen te laten stromen. De verhouding tussen de elektrische energie die de airco verbruikt tot de warmte die verplaatst wordt, wordt uitgedrukt in COP factor. Wanneer een airco bijvoorbeeld 600 watt verbruikt, maar daar tegenover 2400 watt aan warmte verplaatst is de COP-factor 2400/600= 4. Hoe hoger de COP-factor is, des te zuiniger is de airco. Tegenwoordig is een COP-factor van 4 heel normaal. Maar natuurlijk zijn er airco’s op de markt met een hoger COP-factor.

Als je een airconditioner vergelijkt met een cv installatie dan is een airconditioner vele malen energiezuiniger. Omdat een airconditioner simpel weg gewoon beter presteert. Bij het verbranden van aardgas in een cv-ketel komt vrijwel alle energie beschikbaar als warmte voor het huis. Bij een airconditioner kan de energie vermenigvuldigt worden met de COP-factor wat veel hoger rendement oplevert.

Een airconditioner kan uitermate goed gecombineerd worden met zonnepanelen. Doordat u duurzame energie opwekt doormiddel van zonnepanelen kan deze energie gebruikt worden om uw huis te koelen of te verwarmen. Dit draagt bij aan de duurzaamheid van uw woning, omdat u dan geen energie inkoopt dat is opgewekt door fossielenbrandstoffen.

Verschillende type airconditioners

Wat voor een airconditioner past er nu het best in onze situatie? Dit is natuurlijk een vraag die Stotec vaak te horen krijgt. Er zijn natuurlijk veel verschillende type airconditioners met elk hun eigen specificaties. Om duidelijkheid te krijgen welk type airconditioner het best past binnen uw wensen, hebben we een aantal factoren opgesomd die leidend zijn voor de keuze van airconditioner.

  • De inhoud van ruimte (in m3) is leidend voor de capaciteit van de airconditioner.
  • De isolatie waarde van uw ruimte is leidend voor de capaciteit van de airconditioner. Denk hierbij aan de isolatie tussen de buitenmuren en de hoeveelheid/kwaliteit glas in de ruimte.
  • Welke strategische plaatsingsmogelijkheden zijn er om de werking van de airconditioner optimaal te benutten.
  • Welke functies wilt u hebben op de airconditioner? Denk hierbij aan wifi besturing, ECO modes, Timerfuncties enz..
  • Voor veel mensen is het design & afwerking van de airco ook erg van belang, omdat een airconditioner vaak in het zicht geplaatst wordt. Stotec gaat daarom graag uitgebreid met u in gesprek om te kijken naar de mogelijkheden die passen bij uw wensen.

Mobiele airconditioner

Split-unit airconditioner